Project

Open data portaal Gelderland

Door: | Tijd: ongeveer 3 minuten

Hoe zorg je er voor dat open data toegankelijk wordt? Hoe zorg je er voor dat open data inspireert? Zelfs bij verschillende doelgroepen of persona’s die elke op hun eigen wijze belang kunnen hebben bij het gebruik van open data. 

Wij ontwikkelden voor de provincie Gelderland een portaal waarop niet alleen datasets gevonden kunnen worden, maar ook een plek waar het gebruik van open data centraal staat. Wat kun je er eigenlijk mee? Wat zijn de toepassingen? En last but not least: Wat is open data überhaupt? 

Ga naar de website

User stories

De vormgeving, inhoud en structuur van de website sluit aan op de behoeften van vijf persona’s. Voor elk van deze persona’s werd een user story gemaakt. Bijvoorbeeld voor Jan, een onderzoeker van 54 jaar, die graag snel datasets wil kunnen vinden via een intuïtieve zoek interface. Maar ook voor Moniek, een senior beleidsmedewerker van 48 jaar, die behoefte heeft aan een laagdrempelig, klantvriendelijk data systeem met een goede handleiding.

API

Het open data portaal van de provincie Gelderland communiceert met het overkoepelend dataportaal van de overheid via een API. Voor niet ingewijden, een API (application programming interface) kan worden gezien als een wijze waarop verschillende (in ons geval) websites met elkaar kunnen communiceren, zonder dat ze rechtstreeks elkaars “taal” hoeven te kunnen spreken. 

Bij de provincie Gelderland werden datasets in eerste instantie gefilterd op eigenaar en vervolgens gekoppeld aan Gelderlandse thema’s om de vindbaarheid t.o.v. de bron (overheid) te verbeteren. 

Meer weten?

Jef de Roode
Neem geheel vrijblijvend contact op met Jef de Roode
Bel ons gerust op (038 - 750 12 62) of gebruik het onderstaande formulier

Kijk verder